Si tens dubtes, o senzillament vols contactar amb nosaltres, pots fer-ho a catal.islam@gmail.com

Campanya per recuperar l'us de la paraula "gihad"

Em vaig trobar amb un article interessant recentment a The Washington Post sobre la paraula àrab "gihad". Una organització anomenada MyJihad va iniciar una campanya als EUA per tornar el seu significat a la paraula i per intentar distanciar-se dels dels extremismes de l'Islam (i per descomptat fora de l'Islam) que usen i abusen de la seva traducció.

Per a mi això és fascinant des del punt de vista del llenguatge - musulmans que tractin d'abordar la (mala) la traducció d'un terme islàmic.

Gihad. Crec que molts de nosaltres reaccionem a aquesta paraula en certa manera a causa de l'ús dels mitjans en els últims 11 anys. Sigueu honestos, quines paraules us vénen al cap quan escolteu aquesta paraula?

"Jihad és sinònim de terrorisme, de fer explotar  coses, i vessar sang innocent. Per a molts altres, incloent membres dels mitjans de comunicació i el món acadèmic i fins i tot alguns diccionaris occidentals, la gihad és sovint mal traduida simplement com "guerra santa'", explica Ahmed Rehab una de les principals parts interessades a MyJihad.

Com hem arribat a aquesta comprensió col·lectiva d'aquesta paraula? Bé, hi ha un parell de raons.

En els mitjans de comunicació la paraula "gihad"  s'ha utilitzat específicament en el discurs i la presentació d'informacions al voltant de temes de guerra i / o terrorisme. Per descomptat, la culpa d'això també la tenen alguns grups que criden la "gihad" mentre agiten les seves armes i Alcorans. A més d'això, els acadèmics orientalistes al llarg dels últims 100 anys han traduït malament la paraula en les llengües occidentals de manera que per a molts, es va convertir en un sinònim de "guerra santa" i expansionisme islàmic. Només recentment alguns periodistes i comentaristes s'han dedicat a cercar el veritable significat de la paraula i la seva intenció.
Llavors, què significa realment "gihad"? Per entendre realment el significat de la paraula, cal tenir una mica de coneixement sobre la religió de l'Islam. Per als musulmans, aquest món és com un viatge que premem per tal d'arribar al nostre destí final. Durant aquest trajecte Déu ens prova. Aquestes proves poden ser en diferents formes i mides, com diners, la família, la guerra o l'addicció a les drogues. La idea d'aquest món és "lluitar" contra aquestes proves i reaccionar a ells de la manera adequada. Aquesta lluita és vista com una via per al desenvolupament personal i la il·luminació espiritual.

Gihad vol dir essencialment que lluitar en el camí de Déu. Aleshores, què podria considerar-se la gihad?

Anar a la guerra, sí que és la gihad. Per què? Perquè la guerra és desacosellada  a l'Islam, matar és desaconsellat  i la destrucció del medi ambient és desaconsellat. Anar a la guerra, és una lluita. Per una persona, deixar a la seva família i viatjar durant mesos per anar a matar les persones o morir no és fàcil - la seva gihad - és a dir, es tracta d'una lluita en el camí de Déu.

Criar els fills? No és fàcil oi? Endevineu què? Sí, els musulmans consideren criar els fills es tracta de gihad. La criança dels seus fills i convertir-los en persones decents i de profit, treballar per alimentar-los i vestir-los, despertar-se a les 2 de la matinada per netejar un llit humida o protegir-los  és una lluita en el camí de Déu - gihad.

Alimentar els qui tenen gana, als sense sostre, als orfes i als necessitats - endevineu que és? - gihad. Fer totes aquestes accions que ningú no sabrà del vostre sacrifici,temps, energia, diners, etc, però si es fa en el camí de Déu, que és la gihad, és a dir, tenen una dimensió espiritual en elles mateixes.

Amb sort s'entén la idea. Gihad és simple i completament la lluita per fer les coses i fer-les bé.

Amb l'esperança de recuperar la gihad dels extremistes musulmans i anti-musulmans per igual, el lloc web també ha posat en marxa una campanya publicitària "#Myjihad", que recentment va començar a córrer per les estacions del metro de Washington D.C .. Els anuncis han aparegut prèviament en els autobusos a San Francisco i Chicago.

Ahmed Rehab, director executiu de la branca de Chicago del Consell de Relacions Americano-Islàmiques (CAIR), diu que ell té l'esperança de canviar la percepció i la narrratica al voltant de la paraula gihad.

"Estem força cansats que la gent del carrer ens digui què és el que creiem i el que no. La Gihad és un principi central del credo islàmic que significa que lluita constant costa amunt per tal d'arribar a un lloc millor ".

Rehab també està convidant els musulmans a tuitejar usant el hashtag #myjihad per explicar com viuen la espiritualitat.


"La millor jihad és una paraula de justícia a un governant injust" - El profeta Mohàmmed




Neil Payne va fundar Kwintessential el 2004 després de la finalització del seu màster en Estudis de l'Orient Mitjà a la Universitat SOAS (Londres). El resultat és el que es veu avui en dia a Kwintessential.









0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada