Si tens dubtes, o senzillament vols contactar amb nosaltres, pots fer-ho a catal.islam@gmail.com

Paraules d'origen àrab

Els arabismes estan relacionats amb les activitats en què la cultura aràbiga fou capdavantera sobretot a l’edat mitjana. Actualment molts dels arabismes d’aquest origen han esdevingut desuets per la relació amb la vida tradicional (en el català bàsic els arabismes ja només representen el 2%). 
Els arabismes del català, i moltes dels corresponents en altres idiomes, pertanyen sobretot a la terminologia de la construcció (alcova, argolla, golfes, jàssera, rajola), el guarniment de la casa i el vestuari (aixovar, alfàbia, alfil, arracada, barnús, catifa, escacs, gerra, guitarra, matalàs, safata, setí, sanefa, sarró, setrill, sofà, tarima, tassa, taüt), l’agricultura (albercoc, albergínia, alfals, arròs, carxofa, cotó, garrofa, llimona, taronja, sèquia), la gastronomia (almívar, escabetx, fideu, mandonguilla, massapà), el govern (alcalde, aldea, alqueria, rafal, raval), la guerra (almirall, almogàver, ràtzia, ronda, tambor), la química i l’adrogueria (alcohol, càmfora, elixir, química, quitrà, sosa, talc, xarop), el comerç i el transport (albarà, aranzel, arrova, aval, magatzem, tara, tarifa) i la navegació (garbí, llebeig, llibant, ratxa, xaloc), la pesca (aladroc), l’astronomia i la matemàtica (algoritme, almanac, guarisme, xifra, zenit, zero), i la fauna (fardatxo, gasela, girafa, papagai, zebra).

També tenim arabismes en la toponímia de la Península Ibèrica, les Balears i Sicília. En el cas del territori de llengua catalana es classifiquen en 
a) apel·latius (Albaida, Albalat), 
b) procedents de noms propis (molts començats per Beni-, Bini-, ‘fill de’), 
c) apel·latius seguits de noms de persona i 
d) híbrids amb un element llatí (Benillup, Catarroja, Llucalcari, Valldemossa). 
Els apel·latius es repeteixen a les Balears i al País Valencià (Muro, Rafal, Alqueria, Alcúdia, Algaida, Almudaina). La zona de distribució dels topònims és la mateixa que la del lèxic comú.

Hi ha també antropònims d’origen aràbic tradicionals del territori de llengua catalana. Només són cognoms i són moltíssims menys que els noms comuns i els topònims. Són casos d’antropònims d’origen àrab els següents: Arabí, Arrom, Bennàsser, Borja, Gamundí, Homar, Maimó, Massot, Massutí, Medina, Melis; Vinàixer, Vinatea. 
A aquesta minsa quantitat s’hi haurien d’afegir els que procedeixen de topònims (Binimelis, Deià, Mesquida, entre els actuals) i que no són, doncs, el reflex d’una població mudèixar. El poc nombre d’antropònims d’origen aràbic conservats és el resutat del costum que els esclaus en cristianitzar-se adoptassen el cognom català dels seus padrins i un nom cristià.

17 comentaris:

  • Anònim says:
    11 de febrer del 2020, a les 0:02

    vuestros muertos ijos de puta

  • Anònim says:
    4 de novembre del 2020, a les 3:18

    hola, em preguntaba si teniu alguna part del vostre blog que valgui la pena, perque no hi ha res interesant. Necesito paraules catalanes d'agricutura que siguin originaries de l'arab i el teu blog no m'ha ajudat. Pireu a la puta merda.

    P.D: No soc una nena de segon de la ESO.

    Grax.

  • Esta web si que es interesante says:
    19 de desembre del 2020, a les 8:12

    Comermela ratonesssssssssssss

  • Unknown says:
    19 de desembre del 2020, a les 8:14

    a

  • Unknown says:
    17 de febrer del 2021, a les 4:07

    Hola Jente

  • Unknown says:
    17 de febrer del 2021, a les 4:08

    Jente con j si se dice gente con g no se dice

  • Unknown says:
    17 de febrer del 2021, a les 4:18

    🚶🧟‍♂️🧟‍♂️🧟‍♂️🧟‍♂️🧟‍♂️🧚🧚🧚🧚🚣🚣🚣🚣🚣🚣🚣🚣🚣🏌️🏌️🏌️🏌️🏌️ 🤹🤹🤹🤹🪂🏄🏿‍♀️🤽🚣🚣🏿‍♀️🏊🏿‍♀️🤽🏿‍♀️🧜🏿‍♀️🧚🏿‍♀️🧞‍♀️🤶🏿🎅🏿🤺🤺🏇🏿🏇🏽🏇🏿🏌🏿‍♀️🤹🏿‍♀️🤼‍♀️🧗🏿‍♀️🚵🏿‍♀️🚴🏿‍♀️🏂🏿🏂🏾🏂🏼🏂🏿🦸🏿‍♀️🦹🏿‍♀️🧝🏿‍♀️🧙🏿‍♀️👼🏿🧛🏿‍♀️🕵🏿‍♀️👩🏿‍🎓👲🏿🧕🏿👮🏿‍♀️👩🏿‍🏫👷🏿‍♀️👩🏿‍🌾👳🏿‍♀️👩🏿‍🍳👩🏿‍🚒🧑🏿‍🚀👰🏿👩🏿‍🏭👩🏿‍🎨👩🏿‍🎤👩🏿‍🔧🤵🏿👸🏿👩🏿‍⚕️👩🏿‍💻👩🏿‍⚖️👩🏿‍🔬🤴🏿💂🏿‍♀️👩🏿‍✈️👩🏿‍💼🏌️

  • Anònim says:
    2 de novembre del 2021, a les 11:42

    lamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamalamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamalamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamalamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamalamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamalamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamalamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamalamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamalamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamalamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamalamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamalamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamalamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamadelamamalamamadelamamadelamam

  • Unknown says:
    8 de març del 2022, a les 3:06

    Idolo

  • Anònim says:
    9 de novembre del 2022, a les 7:12

    xd

  • Anònim says:
    16 de novembre del 2022, a les 23:27

    😒😒😒😒😒🎃😎😎

  • Accesorios de baño says:
    29 de novembre del 2022, a les 3:43

    Molt interesant l,article, gracies

  • columnas de ducha says:
    6 de desembre del 2022, a les 0:44

    Nunca está de más aprender sobre la cultura de nuestros ancestros

  • Arabe says:
    9 de desembre del 2022, a les 1:03

    Gracias por text.

  • videos porno says:
    4 de febrer del 2023, a les 12:52

    buena info amigo

  • Anònim says:
    27 de setembre del 2023, a les 4:01

    viva españa

  • sexo anal me gusta franco y tu madre says:
    17 d’octubre del 2023, a les 11:08

    I need more bullets hijos de puta me agrada el sexo y el coño peludo de tu madre y de tu abuela

Publica un comentari a l'entrada