Si tens dubtes, o senzillament vols contactar amb nosaltres, pots fer-ho a catal.islam@gmail.com

Les prohibicions alimentàries en l’Islam

El codi alimentari que marca l’Islam, tot i que és molt més senzill que les lleis dietètiques seguides per jueus i pels primers cristians, preveu algunes restriccions pel que fa a la carn, que en prohibeix el consum de porc, i les begudes alcohòliques. Consumir uns aliments sans i portar una vida saludable es consideren dons i obligacions religioses. 


Un aspecte important de l’alimentació són una sèrie de recomanacions sobre el men- jar, la beguda i els hàbits higiènics a l’hora de menjar, les més importants de les quals són les següents: 


• S’ha de menjar i beure amb moderació, sense abusar. No s’ha de menjar fins a quedar tip, sempre ha de quedar un espai buit a l’estómac. 


• Cal rentar-se bé les mans i la boca abans i després dels àpats. 

• S’ha de donar gràcies a Déu pels aliments(1) 


Els dos preceptes alimentaris islàmics més coneguts són: 


• L’alcohol. L’Islam prohibeix les begudes alcohòliques o qualsevol beguda i subs- tància que pugui provocar embriagadesa, les substàncies nocives o verinoses, i les plantes o begudes intoxicants. En molts països islàmics està mal vist beure alcohol en públic ja que es considera una falta de respecte cap a les altres persones. Això no significa que no es consumeixi alcohol: hi ha botigues especialitzades en la venda de begudes alcohòliques, en trobem a qualsevol ciutat i en zones turístiques. 


• La carn. Segons la religió musulmana, la carn per al consum humà ha de ser d’animals no prohibits i cal que s’hagin sacrificat d’acord amb el que prescriu la llei islàmica. L’animal ha de ser mort per un musulmà, amb un ganivet net i procurant que pateixi tan poc com sigui possible. Ha de morir dessagnat, sacrificat mirant a la Meca i en el nom de Déu (Bismil·lah, al rahmani, al rahim). 


• El peix es considera halal, és a dir, permès, sense necessitat de sacrifici. D’altra banda, es consideren productes haram, prohibits o il·lícits: 


• La carn de l’animal que s’ha trobat mort, la sang, la carn de porc i de porc senglar i els seus derivats, i tots aquells animals que no han estat sacrificats en el nom de Déu. 


• L’animal mort per asfíxia, escanyat, que ha mort apallissat, per una caiguda, d’una cornada o devorat per una fera, excepte si, quan encara era viu, ha estat sacrificat correctament. Tampoc no està permès de menjar les parts d’un animal que s’han tallat quan encara l’animal era viu. 


• Animals amb ullals, els que tenen dents canines protuberants, els carnívors i els carronyers. 


• Els amfibis, com les granotes, cocodrils, tortugues; els rèptils i insectes i les aus amb ungles. 


• Ingredients procedents d’animals prohibits i d’animals no sacrificats de forma halal. 


Per això, últimament s’han obert a les nostres ciutats carnisseries halal, que donen garantia que els productes que venen s’han sacrificat segons el ritus musulmà, que es fa d’acord amb la llei als escorxadors municipals gràcies a la incorporació de carnissers musulmans.


1- Quan es porta el menjar a taula, i abans de començar a menjar, habitualment es pronuncia la paraula Bismillah, és a dir, “en el nom de Déu”.   

Associació Cultural Musulmana Al-Ouahda / Associació Cultural Islàmica Annour.

2 comentaris:

  • Escola Secundària d'Springfield says:
    12 d’octubre del 2019, a les 9:03

    Gràcies a aquesta info he tret la millor nota a un treball de valors étics

  • Anònim says:
    26 d’octubre del 2022, a les 7:04

    👍

Publica un comentari a l'entrada