Si tens dubtes, o senzillament vols contactar amb nosaltres, pots fer-ho a catal.islam@gmail.com

20 grans invencions musulmanes


Des del cafè als controls i el dinar de tres plats, el món musulmà ens ha donat moltes innovacions que donem per fet en la vida diària. 

01 Cafè:

La història explica que un àrab / etíop anomenat Khalid estava cuidant les seves cabres a la regió de Kaffa del sud d'Etiòpia, quan va notar que els seus animals s'animaven després de menjar una certa baia. En bullir les baies va fer el primer cafè. Certament, el primer registre de la beguda és dels grans exportats des d'Etiòpia al Iemen, on sufís bevien per tal de romandre desperts tota la nit per pregar en ocasions especials. A finals del segle XV ja havia arribat a la Meca i Turquia, des d'on va fer el seu camí a Venècia en 1645. Va ser portat a Anglaterra en 1650 per un turc anomenat Pasqua Rosee que va obrir el primer cafè a Lombard Street a la ciutat de Londres .

El qahwa àrab va esdevenir la kahve turca llavors el Caffé Italià.



02 Càmera estenopeica :

Els antics grecs pensaven que els nostres ulls emetien raigs, com un làser, la qual cosa ens va permetia veure-hi. La primera persona a adonar-se que la llum entra a l'ull, en lloc de sortir-ne, va ser el segle X-un  matemàtic, astrònom i físic musulmà: Ibn al-Haitham. Ell va inventar la primera càmera estenopeica després de notar la forma en què la llum va venir a través d'un forat en persianes. Com més petit sigui el forat, millor serà la imatge, va treballar a terme, i va crear la primera càmera fosca (de la paraula qamara Àrab per a una habitació fosca o privada). També se li atribueix ser el primer home que va canviar la física d'una activitat filosòfica a una experimental.




03 escacs:

Una forma d'escacs es juga en l'antiga Índia, però el joc es va desenvolupar en la forma que coneixem avui Pèrsia. A partir d'allí es va estendre cap a l'oest d'Europa - on va ser introduït pels àrabs a Espanya en el segle 10 - i cap a l'est fins al Japó. 




04 Paracaigudes:

Mil anys abans que els germans Wright, un poeta, astrònom, músic i enginyer musulmà anomenas Abbas Ibn Firnas va fer diversos intents de construir una màquina voladora. En 852, va saltar des del minaret de la Gran Mesquita de Còrdova usant una capa solta endurit amb puntals de fusta. Tenia l'esperança de lliscar com un ocell. No ho va fer. Però el mantell va alentir la seva caiguda, creant el que es creu que és el primer paracaigudes, i deixant-ho amb ferides lleus. Al 875, als 70 anys, després d'haver posat a punt una màquina de seda i plomes d'àguila ho va intentar de nou, saltant d'una muntanya. Va volar a una alçada considerable i es va mantenir en l'aire durant deu minuts, però es va estavellar en aterrar, i va  concloure, amb raó, que era perquè no havia donat el seu dispositiu d'una cua pel que s'aturés en l'aterratge.

L'aeroport internacional de Bagdad i un cràter de la Lluna porten el seu nom.




05 Xampú:

Rentar-se i el bany són els requisits religiosos dels musulmans, que és potser per això que van perfeccionar la recepta per al sabó que encara fem servir avui en dia. Els antics egipcis tenien sabó d'una classe, igual que els romans, que utilitza més com una pomada. Però van ser els àrabs que combinaren olis vegetals amb hidròxid de sodi i compostos aromàtics com ara l'oli de farigola. 

Una de les característiques més cridaneres dels croats, a les fosses nasals àrabs, va ser que no ho es rentaven. El xampú va ser introduït a Anglaterra per un musulmà que va obrir Mahomed’s Indian Vapour Baths a la platja de Brighton el 1759 i va ser nomenat Cirurgià de xampú Reis George IV i William IV.




06 Refinament:

La destil·lació, els mitjans de separació de líquids a través de les diferències en els seus punts d'ebullició, va ser inventat entorn de l'any 800 pel científic de l'Islam, Jabir Ibn Hayyan, que va transformar l'alquímia en química, va inventar de molts dels processos i aparells bàsics encara en ús avui en dia - liqüefacció, cristal·lització, destil·lació, purificació, oxidació, evaporació i filtració. Així com el descobriment d'àcid sulfúric i nítric, va inventar l'alambí, donant el món intensa aigua de roses i altres perfums i begudes alcohòliques (encara que beure'ls és haram, o prohibit, en l'Islam). va posar èmfasi en l'experimentació sistemàtica i va ser el fundador de la química moderna.




07 Eix:

El cigonyal és un dispositiu giratori que es tradueix en un moviment lineal i és fonamental per a gran part de la maquinària en el món modern, no menys important que el motor de combustió interna. Un dels invents mecànics més importants en la història de la humanitat, que va ser creat per un enginyer musulman anomenat Al-Yazari per elevar l'aigua per al reg. El seu llibre del l'any 1206 mostra coneixement de dispositius mecànics,i mostra també invent i perfeccionaments de l'ús de vàlvules i pistons, i va idear alguns dels primers rellotges mecànics accionats per l'aigua i els pesos, i va ser el pare de la robòtica. Entre les seves altres 50 invencions va ser el pany de combinació.




08 Armadura de metall:

Encoixinar és un mètode de cosir o lligar dues capes de tela amb una capa de material aïllant en el medi. No està clar si va ser inventat en el món musulmà o si havia estat importada allà des de l'Índia o la Xina. Però certament va arribar a Occident a través dels creuats. El van veure utilitzat pels guerrers sarraïns.  Així com una forma de protecció, va ser una guàrdia eficaç contra el frec d'una armadura de metall dels Creuats i era una forma eficaç d'aïllament - fins al punt que es va convertir en una indústria casolana de tornada a casa en climes més freds, com Gran Bretanya i Holanda.




09 Arc ogíval:

L'arc apuntat tan característic de les catedrals gòtiques d'Europa era una invenció presa de l'arquitectura islàmica. Era molt més fort que l'arc de mig punt utilitzat pels romans i els normands, el que permet la construcció d'edificis més grans, més alt, més complexos i més gran. Altres préstecs de geni musulmans inclosos volta de creueria, les finestres i les tècniques de construcció de la cúpula rosa. castells d'Europa també han estat adaptats per copiar el món islàmic - amb espitlleres, merlets, una barbacana i parapets. torres quadrades i manté donar pas a més fàcil de defensar les rodones. arquitecte del castell d'Enric V era musulmà.




10 Cirurgia:

Molts instruments quirúrgics moderns tenen d'exactament el mateix disseny que els elaborats en el segle X per un cirurgià musulmà anomenat al-Zahrawi. Els seus bisturís, serres per ossos, fòrceps, tisores fines per a la cirurgia ocular i molts dels 200 instruments que va idear són recognoscibles a un cirurgià modern.

Va ser ell qui va descobrir que el catgut utilitzat per a sutures internes es dissol de manera natural (un descobriment que va fer quan el seu mico es va menjar les seves cordes de llaüt) i que pot també ser utilitzat per fer càpsules de la medicina. Al segle XIII, un altre metge musulmà anomenat Ibn Nafis va descriure la circulació de la sang, 300 anys abans que William Harvey la descobrís.

Metges musulmans també van inventar els anestèsics d'opi i mescles d'alcohol i van desenvolupar agulles buides per xuclar cataractes dels ulls amb una tècnica encara s'utilitza avui dia.




11 Molí de vent:

El molí de vent va ser inventat l'any 634 per un califa persa i s'utilitzava per moldre el blat de moro i l'elaboració d'aigua per al reg. En els vasts deserts d'Aràbia, quan els rierols estacionals es van assecar, l'única font d'energia era el vent que bufava constantment des d'una direcció durant mesos. Els molins tenien sis o dotze aspes cobertes de tela o de fulles de palma. Va ser 500 anys abans que el primer molí de vent fos vist a Europa.




12 Vacunació:

La tècnica de la inoculació no va ser inventada per Jenner i Pasteur, sinó va ser ideada al el món musulmà i portada a Europa des de Turquia per l'esposa de l'ambaixador d'Anglès a Istanbul al 1724. Els nens van ser vacunats a Turquia amb la vacuna de la verola, almenys, 50 anys abans que Occident ho van descobrir.




13 Ploma:

La ploma va ser inventat pel sultà d'Egipte al 953 després que va exigir una ploma que no taqués les mans o la roba. Es va posar la tinta en un dipòsit i, com amb les plomes modernes, tinta alimentava a la punta per una combinació de gravetat i l'acció capil·lar.




14 Numeració numèrica:

El sistema de numeració en ús a tot el món és, probablement, d'origen indi, però l'estil dels nombres és l'àrab i apareix per primera vegada en la impressió en el treball dels matemàtics musulmans d'al-Khwarizmi i al-Kindi al voltant de 825. L'àlgebra s'anomena així pel llibre  de -Khwarizmi, al-Jabr wa-al-Muqabilah, gran part del contingut del qual encara estan en ús. El treball dels estudiosos musulmans matemàtiques va ser importat a Europa 300 anys més tard pel matemàtic italià Fibonacci. Els algorismes i gran part de la teoria de la trigonometria venien del món musulmà. I el descobriment de l'anàlisi de freqüència d'Al-Kindi va retre tots els codis del món antic soluble i va crear la base de la criptografia moderna.




15 Sopa:

Ali Ibn Nafi, conegut pel seu sobrenom de Ziryab (merla) va sortir de l'Iraq a Còrdova en el segle 9 i va portar amb si el concepte del dinar de tres plats - sopa, seguit de peix o carn, a continuació, fruites i fruits secs. També va introduir gots de vidre (que havien estat inventat després dels experiments amb cristall de roca d'Abbas Ibn Firnas - veure n ° 4).




16 Catifes:

Les catifes eren considerades com a part del paradís pels musulmans medievals, gràcies a les seves avançades tècniques de teixit, noves tintures de la química islàmica i el desenvolupat sentit del patronatge i arabescos que eren la base de l'art no representatiu de l'Islam. Per contra, els terres d'Europa eren clarament de terrissa, per no dir a terra, fins que es van introduir les catifes àrabs i perses. A Anglaterra, segons el registre Erasmus, els pisos estaven "coberts de joncs, en ocasions renovat, però tan imperfectament que la capa inferior no es toca, de vegades durant 20 anys, que alberga l'expectoració, vòmits, la fugida de gossos i homes, excrements de cervesa anglesa, trossos de peixos i altres abominacions que no mereix ser esmentat ".




17 Xecs de pagament:

El xec moderna prové de la saqq àrab, un vot per escrit per pagar béns quan van ser lliurats, per evitar que els diners hagin de ser transportats a través de terrenys perillosos. Al segle novè, un home de negocis musulmà podria cobrar un xec a la Xina en el seu banc a Bagdad.




18 La terra en forma d'esfera?

Al segle novè, molts estudiosos musulmans donaven per fet que la Terra era una esfera. La prova, va dir l'astrònom Ibn Hazm, "és que el sol és sempre vertical per a un punt particular a la Terra ". Va ser 500 anys abans que Galileu se n'adonés. Els càlculs dels astrònoms musulmans eren tan precisos que al segle novè que comptaven la circumferència de la Terra per a ser 40, 253,4 quilòmetres - menys de 200 km cap a fora. L'erudit al-Idrisi va prendre un globus que representa el món de la cort del rei Roger de Sicília en 1139.







19 Cohets i Torpedos:

Encara que els xinesos van inventar la pólvora salnitre, i el van utilitzar en els seus focs artificials, van ser els àrabs els que va calcular que  el nitrat de potassi podria ser purificat i utilitzant  per a ús militar. Artefactes incendiaris dels musulmans aterroritzaven als creuats. Al segle XV havien inventat tant un coet, que el van anomenar "ou auto mòbil i combustible", i un torpede - una bomba en forma de pera autopropulsada amb una llança a la part davantera, que es clavava a l'enemic i després explotava.



20 Jardins:

L'Europa medieval tenia jardins de l'herbes aromàtiques, però van ser els àrabs qui van desenvolupar la idea del jardí com un lloc de bellesa i la meditació. Els primers jardins d'esbarjo reals a Europa es van obrir al segle XI a l'Espanya musulmana. Les flors que es van originar en els jardins musulmans inclouen el clavell i la tulipa.




7 comentaris:

  • Anònim says:
    28 de febrer del 2020, a les 5:19

    wowowowowowowowowowowowow

    o o
    w

  • Anònim says:
    15 d’octubre del 2020, a les 2:47

    Molt útil

  • Anònim says:
    22 d’octubre del 2022, a les 0:13

    Molt interressant

  • Anònim says:
    27 de novembre del 2022, a les 23:33

    no me interesa

  • Anònim says:
    28 de novembre del 2022, a les 3:11

    Es halal

  • Anònim says:
    28 de novembre del 2022, a les 3:11

    Es halal

  • Anònim says:
    7 de gener del 2024, a les 10:23

    no es halal

Publica un comentari a l'entrada