Si tens dubtes, o senzillament vols contactar amb nosaltres, pots fer-ho a catal.islam@gmail.com

Deures i treball durant el ramadà

A més del dejuni, se suposa que durant aquests dies s’ha de fer un esforç per evitar els comportaments immorals i l’odi, perquè és un temps per la compassió i la pregària. Els musulmans practicants acostumen a participar en les oracions comunitàries de les mesquites. De vegades, hi van d’hora per a fer-hi l’iftar en comunitat.

El primer ministre de Singapur, Lee Loong, va participar el 2014 en un iftar comunitari en una de les mesquites del país.

En general, la gent s’esforça a no pensar ni parlar de temes i situacions inapropiades per aquests dies, com xerrar de dones o escoltar música pop. Tot i que ho facin durant la resta de l’any. 

Per la seva banda, els sectors més reaccionaris de l’islam consideren que el ramadà és el moment més oportú per a llençar atacs contra els seus enemics. Per això, aquests dies acostumen a ser molt problemàtics en les àrees en conflicte. Alguns creuen que és un moment especialment propici pel combat perquè les portes de l’infern són tancades. Si aquest és el motiu real pel qual durant ramadà es multipliquen els atemptats terroristes de caire islamista, alguns activistes demostren tenir poca confiança en la bondat i la necessitat de les seves accions, alhora que confien molt poc en les seves possibilitats d’anar al cel…

TREBALL DURANT EL RAMADÀ

Les oficines dels països islàmics fan horari reduït durant ramadà. En alguns estats, a la pràctica, aquests dies estan considerats unes minivacances durant les quals s’arriba més tard a la feina, se’n surt abans, molts caps no hi són, i no es fan ni es reben trucades. A més a més, com molta gent ha passat la nit de passeig, al parc o xerrant a casa amb els amics, la son els amenaça durant tot el matí, fins que arriben a casa i fan la migdiada.

S’han fet estudis que calculen que la productivitat durant el ramadà disminueix un 25 per cent. Trobo que, tot i l’espectacularitat de la dada, per alguns països del Pròxim Orient, sobretot del golf Pèrsic, aquesta xifra es queda curta.

Fa uns anys es va popularitzar un dibuix del caricaturista jordà Imad Hajjaj, que resumeix amb ironia un dia de ramadà d’un musulmà corrent:
“Cadena de producció diària: dormir, treballar, dormir, fer l’iftar, televisió, ressopó, dormir…”.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada